Margitas maskas


Inčukalna tautas namā, Atmodas 1a, līdz 31. decembrim apskatāma rokdarbu un masku izstāde. Līdzās grīdas celiņiem un adījumiem izstādē redzamas dabas materiālu maskas, kas paredzētas mūsu tradicionāliem Ziemas perioda masku gājieniem un spēlēm.

Kokvīra sejas maska. Ideja un īstenošana: M.Poriete, A.Ozoliņš 
Maskas darinājusi Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisijas vadītāja Margita Poriete kopa ar siguldiešiem  Daigu Kļaviņu un Aināru Ozoliņu

Dabas materiālu maskas nav veidotas balstoties tikai uz ierastiem etnogrāfiskiem materiāliem, bet gan pētot zemnieku sētā pieejamos dabas materiālus, sadzīves priekšmetus un cilvēku izjūtas maskošanās laikā. 

Maskas ir viegli izjaucamas un materiāls turpmāk var pildīt savu uzdevumu – būt atkal par maisu, iekuru, zāļu tēju vai ikdienas apģērbu. Dažās maskās iezīmējas mūsdienu modes tendences, citās – jaušams viegls humors. Liekas, ka maskas varbūt “dzīvo” savu dzīvi.

Maskas ir veidotas Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisijas „Sprīdīša skolas” nodarbībām, bet tās tiek izmantotas arī skolotāju semināriem un gadskārtu sarīkojumiem Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Vairākas no šīm maskām ir jau iemēģinātas rudens - ziemas gadskārtās Turaidā kopā ar folkloras kopas „Senlejiņa” un Siguldas deju kopas „Sidrabdancis” dalībniekiem.


Dažās maskās ir viegli dejot un spēlēt mūzikas instrumentus. Par to pats esmu pārliecinājies, kad Brīvdabas muzejā man bija izdevība pielaikot Margitas maskas īpašā Mārtiņdienas Masku darbnīcā.

Nav komentāru: