Etnoproduktu eksporta veicināšana


Etnoproduktu eksports notiek un tas, pēc ekspertu domām, nav samazinājies pat “dižķibeles” laikā, bet var aptuveni vērtēt, ka tas ir pieaudzis. Pat pavisam paviršam novērotājam redzams, ka stipri palielinājies Latvijas izcelsmes pārtikas piedāvājums veikalos. Tas pats attiecas uz dažādu etnoproduktu piedāvājumu iekšējā tirgū. Ko vien nav vērta jostu rakstu plašā izmantošana tekstilizstrādājumos?

Kāda situācija ir ar etnoproduktu eksportu?

Jebkurš eksoprta prasa lielu līdzekļu ieguldīšanu eksorta veicināšanas pasākumirm. Starptautiskas izstādes, publikācijas ārvalstu presē, dalība kultūras produktu gadatirgos (WOMEX u.c.), pārstāvniecību atvēršana un uzturēšana ārvalstīs, koncertceļojumi, tirdzniecības akcijas, kas saistītas ar produktu noieta veicināšanu. Daudzus etnoproduktus nevar fiziski aizvest pāri robežām, jo tie ir vai nu netransportējami, vai zaudē savas īpašības, ja tiek izrauti no vides, kur tie eksistē. Eksporta veicināšana pēdējā laikā notiek izmantojot jaunas metodes, kas pirms tam netika
izmantotas produktu tirgvedībai:
1) koncertceļojumi (Latvian Voices, Laima Jansone, Prāta vētra u.c. );
2) dalība zinātniskās un pētnieciskās aktivitātēs (konferences, vieslekcijas);
3) starptautiski sasniegumi, apbalvojumi (IGF Pasaules folkloras balva);
4) sarptautiski sadarbības līgumi etnoproduktu izplatīšanai.

Jāuzslavē Latvijas Investīciju attīstības aģentūra, kas ir pamanījusi, ka etnoproduktu eksporta
veicināšana ir jāatbalsta.

Te dažas ziņas, kas pēdējā mēneša laikā parādījušās tīmeklī un digitālajos medijos:

LATVIJAS AVĪZE:  http://www.la.lv/ernests-spics-sanems-pasaules-folkloras-federacijas-zelta-zvaigzni/
LATVIJAS TELEVĪZIJA: https://www.youtube.com/watch?v=0nto7wgSq-c
E-NOVADS http://www.e-novads.lv/kultura/370306/panakumi-latvijas-etnoproduktu-eksporta-veicinasana.html
FOKUS.LV http://www.focus.lv/kultura/muzika/vokala-grupa-latvian-voices-atgriezas-no-taivanas-un-izsludina-papildus-koncertu-riga

www.bbcc.lv : Haifā noslēgti Latvijas etnoproduktu eksporta sadarbības līgumi
Zinātniskā institūcija Biznesa kompetences centrs (BKC) individuālās vizītes laikā Haifā, Izraēlā š.g. 21.-23.oktobrī parakstīja četrus sadarbības līgumus BKC zinātības pārnesē par etnoproduktiem un etnotirgvedību uz Rumāniju, Šveici, Izraēlu un Kipru. Savukārt ar Francijas, Serbijas, Bulgārijas, Polijaspārstāvjiem un diviem Itālijas pārstāvjiem ir panākta vienpusēja piekrišana tālākai sadarbībai iepriekš minētajā jomā.

Atskatoties uz paveikto droši var teikt, ka Pasaules Folkloras federācijas (International Union of Folklore Associations (I.G.F.) piešķirtais apbalvojums “Zelta zvaigzne” jeb “Gold Star Award” (ex.Oscar) BKC pētniekam Ernestam Spīčam par ilglaicīgiem nopelniem folkloras jomā veicināja viņa kā Latvijas pārstāvja starptautisko atpazīstamību un sekmēja    Latvijas etnoproduktu eksporta sadarbības līgumu noslēgšanu.

Meeting with representatives from Bulgaria
Latvijas delegācija pārrunā etnoproduktu eksporta iespējas ar Bulgārijas Folkloras asociācijas vadību. Haifa. Izraēla 23.10.2015.

Nav komentāru: