PEPT spēļu laukā darbojas EKAs studenti!






Svētdien, 25. maijā Salaspils NBD notika folkloras svētku Pulkā eimu, pulkā teku Nacionālais sarīkojums, kurā aktīvi piedalījās trīsdesmit astoņi  Ekonomikas un kultūras augstskolas 2. kursa studenti, kuri kārtoja eksāmenu studiju kursā Svētku un sarīkojumu vadība.

Studenti, lai nokārtotu eksāmenu, lektora E. Spīča vadībā rīkoja tautas spēļu nodarbības folkloras svētku dalībniekiem un Nacionālā botāniskā dārza apmeklētājiem, kuru kopējais skaits pārsniedza 2000.  

Bērniem un pieaugušajiem patika visas spēles, bet vispieprasītākās bija Skalu lecis, Ruksīši un Ķekatu skrējiens.

Par godu bērnu folkloras svētku tēmai, bija sagatavota īpaša spēle Maizes galds.  

Lingošana un Bumbas dancināšana prasīja zināmas iemaņas, jo šīs spēles mūsdienās ir pasvešākas, kurpretī Soliņdancis, lai arī tikai nesen kā atjaunots, jau ir izpelnījies zināmu popularitāti, kā atrakcija bērnu un jauniešu tusiņos.

Senāk izplatīta, bet pēdējā laikā aimirsta spēle, ir Rata ritināšana jeb dzīšana. Toties Lielā lecamaukla ir labi pazīstama katram skolēnam. Katru spēli sākumā izmēģināja spēļu vadītāji, lai būtu droši, ka izdosies to bērniem pareizi iemācīt.

Spēļu sarīkojumu nodrošināt palīdzēja arī Brīvdabas muzeja spēļu meistars Aldonis Baldiņš, kurš sarīkojuma vajadzībām piešķīra ķekatas, ratus un iemācīja gatavot lingas. EKAs vadība spēļu vadītājiem sagatavoja īpašus kreklus. Balvas labākajiem piešķīra uzņēmumi Origo, Upe un biedrība Mārketinga padome.

Studenti sava pasniedzēja vadībā bija sagatavojuši arī vairākas citas spēles, kā piemēram – Maisu ķēniņu un Naglotavu, kuras parādīs kādā citā Tautas spēļu sarīkojumā. Gaidiet ziņas!

2 komentāri:

Anonīms teica...

Biju tajos svētkos. Baigi foršās spēles. Man patika skriešana ar koka kājām un maizes galds ar deķi. Varēja būt vēl tautas bumba folkloras komandām.

Ernests teica...

Paldies par ieteikumu! Tautas bumba prasa daudz laika, bet šajos svētkos tāds garš laiks katrai nodarbībai nebija ieplānots. Tāpēc bija izvēlētas tikai tādas spēles, kuras var ātri izspēlēt un kuras pa spēkam pat 1. klases skolēniem.